Katten kissar/bajsar utanför kattlådan
Katter är evolutionärt sett en revirhävdande art. Bajs utanför lådan innebär ofta att katten vill hävda sitt revir. Den kan vara stressad över en annan katt som är inne på reviret, eller så kan det vara en så liten grej som att din jacka luktar från din väns katt. Det skulle också kunna vara att katten är hård i magen och inte har lyckats få bajset i lådan.
Urinmarkeringar upplevs av många som mycket påfrestande eftersom det luktar väldigt starkt. Att katten kissar på fel ställe kan bero på massa olika saker. Det är vanligt att katten kissar nära entrédörren där det kommer in många okända dofter. Katten kissar där för att täcka de okända dofterna med sina egna. Det kan också bero på att katten är missnöjd med placeringen på kattlådan eller kattsandssorten. Stress är en vanlig anledning till problemet.
Katten klöser på "fel" ställen
Nu hände det igen, katten klöste upp en stor reva i den fina soffan. Det här behöver inte betyda att katten har ett beteendeproblem, det handlar snarare om att beteendet är oönskat från ägarens håll. Att katten klöser är ett normalt och hälsosamt beteende som de gör dels för att vässa klorna men också för att markera sitt revir och sträcka ut sina muskler. Det finns dock knep för att få katten att klösa på andra mer accepterade saker. Hör av dig så berättar jag mer!
Mina katter bråkar
Som jag nämnt ovan så är katter revirhävdande vilket medför svårigheter vid introducering av två för varandra okända katter. Det krävs mycket tålamod, och ofta tid, att få två katter att acceptera varandra. Ibland får man acceptera att katterna aldrig kommer fungera ihop, men som ofta så finns det mycket att göra för att underlätta för dem.
Det handlar i grunden om att katterna långsamt behöver vänja sig vid varandras dofter. De kommunicerar främst med feromoner vilka de utsöndrar genom körtlar under huden, urinen och avföringen. Det är av stor vikt att katterna inte får se varandra förrän de har vant sig vid de nya dofterna, detta för att två katter lätt hamnar i en stirrningsduell som är svår att avbryta fredligt. Katter är från början, och fortfarande till stor del, solitära vilket innebär att de inte har så många sätt att kommunicera med andra katter. Detta kan jämföras med hundar som är flockdjur och har ett rikt språk.
Även katter som redan känner varandra kan börja bråka. Det kan bero på att en av katterna har varit hos veterinären och drar med sig andra lukter som den andra katten inte känner igen. Det kan också handla om att en av katterna är sjuk och/eller har ont.
Min katt är aggressiv
Det kan upplevas som skrämmande och obehagligt om ens katt beter sig på ett aggressivt sätt. De har vassa tänder och klor som verkar kunna komma åt överallt. Ofta finns det är god anledning för katten att bete sig på det här sättet.
Missriktad aggression
Katten kanske sitter och kollar ut igenom fönstret och ser en annan katt. Den blir uppjagad och vill hävda sitt revir samtidigt som du vill klappa den. Då biter den dig. Det handlar inte om dig utan katten försöker ta ut sin rädsla på det närmaste "objektet" eftersom den inte kommer åt katten utanför fönstret. Även andra katter i hushållet kan hamna i vägen för missriktad aggression.
Rädsleaggression
När en katt blir rädd försöker den göra sig så stor och läskig som den kan. Den burrar upp sig och morrar eller till och med skriker. Detta är en försvarsmekanism, liksom för människor som gör sig redo att fly eller fajtas. Hjälper man katten att hantera sin rädsla kommer även rädsleaggressionen försvinna.
Smärtaggression
Katten har ont och reagerar genom att till exempel bita sin ägare. Det är viktigt att katten undersöks av veterinär för att kunna behandla smärtan.
Kelaggression
Du klappar din katt en, två och till och med tre gånger, men den fjärde gången skriker du till eftersom katten satt klorna i din hand. Varför? Katter är väldigt känsliga i sin hud, särskilt magen och nere vid svansroten. Det är då viktigt att tänka sig in i kattens perspektiv där det innebär liv och död att skydda sina vitala delar. Vissa katter är helt okej med att bli klappade på magen, men de allra flesta säger ifrån. Om vi återgår till klappandet, kanske du klappade lite för nära magen eller kanske för länge på ett ställe. En katt brukar ofta visa tecken på överstimulering, till exempel genom att rycka tillbaka huden på ett visst ställe eller piska med svansen. Tecken som kan vara svåra att uppfatta. Det är viktigt att lära sig och respektera sin katts gränser, så kommer katten att visa uppskattning.